Glöm inte att ha ljudet på i din webbläsare.

Beställ nya numret av Clarté!

 

Nationalism. Det är ett ord som några ur vänstern har tagit till sig. Det är inte något fel i att vara vänsternationalist – om det nu inte går över styr och människor börjar hyllar högerns nationalsocialism.

Vänstern har alltid stött folk som har varit förtryckta och vill ha ett eget land. Som det palestinska folket. Eller kurderna. Eller irländarna. Därmed är det inte sagt att vi stöder den väpnade kampen mot fienden. Som PLO, PKK och IRA. Även om vissa vänstermänniskor gör det. Att stödja den väpnade kampen är kontroversiellt. I några fall kan det vara det nödvändigt att ta upp vapen. Det är när människor måste försvara sig mot en beväpnad mobb och där polisen och regering inte gör ett skvatt att skydda minoriteten – utan i själva verket samarbetar med mobben eller med det land som ockuperar landet. Men det är en helt annan fråga och debatt.

Ett folk har rätt till sitt språk, religion, kultur och med mera. Men framförallt har de rätt till sitt eget land. Men var går gränsen mellan att vara förtryckt och själv bli en förtryckare när landet en gång blir fritt?

Det är när man vänder sig mot minoriteter och pekar ut dessa som bär skulden för alla eventuella problem som imperialismen och kapitalismen har orsakat. Denna minoritet är oftast fattigare och är utan skuld till problemen. Och så rullar karusellen igång igen ...

Sedan har vi den andra kategorin. Vänstermänniskor som blir bedragna av att högernationalsocialismens retorik. Denna retorik kan i få fall sammanträffa med vänsterns ideologi. Så som EU frågan. Och det är skickligt uttänkt av högernationalisterna. De vill locka över vänstermänniskor till högern med argument och krav som vänstern (S och VP) förut hade. Men eftersom vänstern inte vill associera sig med högern så släpper de dessa krav. Vilket innebär att arbetarklassen inte längre har någon röst som talar för dom. Dom vänder sig därför till SD och även till höger om detta parti. Inte för att arbetarklassen är speciellt rasistisk, utan för att dessa partier har en arbetarklass politik som tilltalar dom. De läser även deras litteratur och media. Och blir snart övertygade om att det är invandrarna som är skyldiga till att de inte har ett arbete eller att de inte får en högre lön.

Nu ser vänsternationalister att högernationalisterna är på samma sida som dom och anser att de är väl inte så farliga ... De har ju samma krav som vad vi förut hade, och vill därför närma sig dessa onda krafter. Faktum är att det finns de som anser att vi bör ingå en valsamverkan med högernationalisterna.

ALDRIG! Aldrig i livet, säger jag.

Vänsternationalister argumenterar att högernationalistiska tidningar såsom Nya Tider har ungefär samma artiklar som vad Proletären och Riktpunkt har. Jaha? Och blir jag en man om jag klär mig i manliga kläder och kallar mig för Kalle? Nej, givetvis inte. Det är likadant med Nya Tider. De kan kalla sig själva för en socialistisk högertidning, högerextrem eller ingenting. Men för den skull blir den inte mindre nazistisk och rasistisk. Ränderna går aldrig ur.

Hur i hela världen kan vänsternationalister göra en sådan jämförelse tidningar emellan??? Det är som att jämföra kapitalism och kommunism. Dag och natt. Har dessa vänsternationalister helt förlorat verklighetsuppfattningen om vad nazism och främlingsfientlighet är för något? Eller är det för att Jan Myrdal publicerade sig i Nya Tider som gör att den blir okey att läsa?

Även borgerliga tidningar kan ha artiklar som är ur arbetarklassens synpunkt. Men dessa borgerliga tidningar gör dem inte mindre borgerliga för det. Och de har en baktanke med att skriva positivt om arbetarklassen – borgarna vill ha arbetarklassens röster. Utan arbetarklassen vinner man inte några val. Och det detsamma med dom rasistiska och främlingsfientliga partierna och tidningar.

Men bakom all nazism och borgerlighet står kapitalismen. Kapitalismen har som mål att tjäna så mycket som möjligt och betala så lite som möjligt. De vill ha ojämlikhet i så väl löner som i samhället i övrigt. De ställer grupp mot grupp mot varandra för att få ner lönerna.

En analys om vad vänstern betraktar som främlingsfientlighet är kanske nödvändig. Jag har en egen uppfattning om att vi alla tillhör arbetarklassen – oavsett vilket ursprung, hudfärg, funktionshinder, ålder. Nazismen har en historia bakom sig som gör att de går kapitalismens ärenden. Som Kjell Bygdén nämnde i artikeln i Riktpunkt.nu ’9 maj Socialismens seger över fascismen: ’... att fascismen/nazismen föds ur kapitalismen som ett militant svar mot en socialistisk utveckling’.

Jag hoppas verkligen att många av oss som kallar oss för socialister, kommunister och vänster delar min åsikt. Vi kan absolut inte lita på dessa rasistiska krafter! Det går helt och totalt emot den socialistiska och kommunistiska tanken!

Kommentarer kan inte längre lämnas till denna artikel.

Nytt på Clartébloggen

Bernadette Devlin porträtterad på väggmålning, Derry. Foto: Kenneth Allen

Priset för min själ

Kerstin Stigsson - 16 februari 2018

För några år sedan hittade jag en bok på ett antikvariat. Den var skriven av en författare som jag redan tidigare beundrade. Så jag köpte boken. Boken som heter Priset för min själ är skriven av en fantastisk och karismatisk kvinna som har spelat en stor roll för mig. Och för andra kvinnor. I dag...

Läs mer...

Imperialismen, Lenin och prognoserna som slog fel. Slutreplik.

Benny Andersson - 13 februari 2018

Denna artikel utgör slutreplik i en diskussionsserie som inleddes i samband med utgivningen av Clarté 3 - 2017 Hundraåringen som försvann - Nya rön om ryska revolutionen. Här hittar du seriens övriga artiklar. Trots att jag anfört ett flertal textavsnitt där Lenin skriver att en socialistisk...

Läs mer...

Migration, klasskamp och välfärd. Ett lästips valåret 2018

Olle Josephson - 8 februari 2018

Här ett litet lästips inför valrörelsen: Läs gärna om Anders Nilssons och Örjan Nyströms bok från 2016, Flyktingkrisen och den svenska modellen (Celanders förlag)! Allt talar nämligen för att migrationspolitiken blir en stor fråga i årets valrörelse. Den dyker upp i välfärdsfrågorna: antingen som...

Läs mer...

Läs Clarté på nätet! Nr 3/17 Hundraåringen som försvann

Bildtext

Sovjeterna vann och förlorade makten

Benny Andersson - 26 december 2017

Bolsjevikernas styrka var förankringen i de demokratiskt organiserade sovjeterna. Därmed kunde...

Läs mer...

Bildtext

Krönika

Jenny Wrangborg - 26 december 2017

Sommaren kommer mellan två andetag. Mina gamla arbetsplatser värker i mig. Butikskök,...

Läs mer...

Bildtext

Sanandajis räknesätt är föraktet för underklassen

Sandro Scocco - 26 december 2017

Massarbetslöshet, masskravaller, massvandalism, massövergrepp och massantändning av bilar. Så...

Läs mer...